Cum să-ți planifici o excursie în Islanda

Islanda, cunoscută drept „țara focului și a gheții”, este o destinație de vis pentru orice călător. Peisajele sale spectaculoase, care includ ghețari, vulcani, izvoare termale și cascade uimitoare, atrag vizitatori din întreaga lume. Planificarea unei excursii în Islanda poate fi o provocare, dar cu ajutorul acestui ghid complet, vei putea să te bucuri de toate minunățiile pe care această insulă nordică le oferă.

Alegerea perioadei potrivite pentru călătorie

Clima Islandei poate fi imprevizibilă, astfel încât alegerea perioadei potrivite pentru călătorie depinde de preferințele tale și de activitățile pe care dorești să le faci.

Primăvara (aprilie – iunie)

Primăvara este o perioadă minunată pentru a vizita Islanda, când zilele devin mai lungi și natura prinde viață. Este momentul ideal pentru drumeții și pentru a vedea păsările migratoare care revin pe insulă.

Vara (iunie – august)

Vara este sezonul de vârf pentru turism în Islanda, când zilele sunt lungi și temperaturile sunt mai plăcute. Aceasta este perioada perfectă pentru a explora insula, de la drumeții pe ghețari până la tururi cu barca pentru a vedea balenele.

Toamna (septembrie – noiembrie)

Toamna aduce culori spectaculoase în peisajele islandeze și mai puțini turiști. Este o perioadă excelentă pentru a te bucura de natură fără aglomerație și pentru a vedea aurora boreală.

Iarna (decembrie – martie)

Iarna în Islanda este o experiență magică, cu peisaje acoperite de zăpadă și oportunități excelente pentru a vedea aurora boreală. Este și perioada ideală pentru activități de iarnă, cum ar fi explorarea peșterilor de gheață și scufundările în izvoare termale.

Planificarea itinerariului

Islanda este o țară cu multe atracții de explorat. Iată câteva dintre cele mai importante destinații pe care ar trebui să le incluzi în planul tău de călătorie.

Reykjavik

Reykjavik, capitala Islandei, este un oraș vibrant și modern, cunoscut pentru cultura sa, viața de noapte și peisajele naturale impresionante.

Atracții principale

 • Hallgrímskirkja: Această biserică impresionantă este un simbol al Reykjavikului și oferă priveliști spectaculoase asupra orașului și a împrejurimilor.
 • Harpa: Centrul de conferințe și concerte Harpa este cunoscut pentru arhitectura sa modernă și spectacolele de muzică și teatru.
 • Muzeul Național al Islandei: Acest muzeu oferă o privire detaliată asupra istoriei și culturii islandeze, de la epoca vikingilor până în prezent.
 • Laugavegur: Principala stradă comercială a orașului, plină de magazine, restaurante și cafenele.

Cercul de Aur

Cercul de Aur este un traseu turistic popular care include trei dintre cele mai faimoase atracții naturale ale Islandei.

Atracții principale

 • Parcul Național Thingvellir: Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cunoscut pentru importanța sa istorică și geologică. Aici poți vedea fisura dintre plăcile tectonice nord-americană și eurasiatică.
 • Geysir: Zona geotermală Geysir este renumită pentru gheizerele sale, în special Strokkur, care erupe la intervale regulate de aproximativ 5-10 minute.
 • Cascada Gullfoss: Această cascadă impresionantă este una dintre cele mai frumoase din Islanda, cu ape care se prăvălesc într-un canion adânc.

Coasta de Sud

Coasta de Sud a Islandei oferă unele dintre cele mai spectaculoase peisaje ale țării, de la plaje cu nisip negru la cascade uimitoare.

Atracții principale

 • Plaja Reynisfjara: O plajă cu nisip negru vulcanic și formațiuni stâncoase impresionante, inclusiv coloane de bazalt și stâncile Reynisdrangar.
 • Cascada Seljalandsfoss: O cascadă pitorească pe care o poți vedea din spate, oferind o perspectivă unică.
 • Cascada Skógafoss: Una dintre cele mai mari cascade din Islanda, cu o cădere de apă impresionantă de 60 de metri.
 • Glacierul Mýrdalsjökull: Oferă oportunități excelente pentru drumeții pe ghețar și explorarea peșterilor de gheață.

Fiordurile de Vest

Fiordurile de Vest sunt o regiune izolată și sălbatică a Islandei, cunoscută pentru peisajele sale dramatice și biodiversitatea sa.

Atracții principale

 • Fiordul Ísafjörður: Principalul oraș din Fiordurile de Vest, cunoscut pentru peisajele sale montane și activitățile de aventură, cum ar fi drumețiile și caiacul.
 • Cascada Dynjandi: O cascadă spectaculoasă care cade în trepte, oferind o priveliște impresionantă.
 • Rezervația Naturală Hornstrandir: O zonă protejată care oferă oportunități excelente pentru drumeții și observarea faunei sălbatice, inclusiv vulpi arctice și păsări marine.

Transportul în Islanda

Închirierea unei mașini

Cea mai bună modalitate de a explora Islanda este să închiriezi o mașină. Acest lucru îți oferă libertatea de a călători în ritmul tău și de a accesa zone mai izolate. Asigură-te că alegi un vehicul potrivit pentru condițiile de drum din Islanda, mai ales dacă intenționezi să călătorești în afara drumurilor principale sau în timpul iernii.

Transportul public

Transportul public în Islanda este limitat, în special în afara Reykjavikului. Autobuzele sunt principalele mijloace de transport în comun, dar frecvența și acoperirea lor pot fi limitate în zonele rurale.

Zboruri interne

Pentru a ajunge rapid la destinațiile mai îndepărtate, poți opta pentru zboruri interne. Companiile aeriene locale, cum ar fi Air Iceland Connect, oferă zboruri regulate între Reykjavik și alte orașe importante din Islanda.

Cazare

Islanda oferă o gamă variată de opțiuni de cazare, de la hoteluri de lux la pensiuni și campinguri.

Hoteluri

 • Hoteluri de lux: Reykjavik și principalele orașe turistice oferă hoteluri de lux cu facilități de înaltă clasă și servicii excelente.
 • Hoteluri de tip boutique: În orașele mai mici și în zonele rurale, vei găsi hoteluri de tip boutique care oferă cazare confortabilă și personalizată.

Pensiuni și apartamente

Pensiunile și apartamentele de închiriat sunt o opțiune accesibilă și convenabilă pentru călătorii cu buget redus. Acestea oferă condiții bune de cazare și posibilitatea de a experimenta ospitalitatea locală.

Camping

Islanda are numeroase campinguri bine echipate, situate în apropierea atracțiilor naturale. Campingul este o opțiune excelentă pentru iubitorii de natură și aventură, dar asigură-te că ești bine pregătit pentru condițiile meteorologice schimbătoare.

Activități și experiențe de neratat

Aurora boreală

Una dintre cele mai mari atracții ale Islandei este aurora boreală. Cele mai bune șanse de a vedea aceste lumini spectaculoase sunt în lunile de iarnă, departe de luminile orașelor. Poți opta pentru tururi ghidate specializate pentru a maximiza șansele de a vedea aurora.

Băi termale

Islanda este renumită pentru izvoarele sale termale naturale. Blue Lagoon este cea mai cunoscută și oferă o experiență de spa de lux, dar există și multe alte băi termale mai puțin cunoscute, cum ar fi Secret Lagoon și Mývatn Nature Baths.

Drumeții

Islanda oferă numeroase trasee de drumeții pentru toate nivelurile de dificultate. Traseul Laugavegur, care leagă Landmannalaugar de Thórsmörk, este unul dintre cele mai populare și oferă peisaje variate, de la câmpuri de lavă la ghețari.

Observarea balenelor

Islanda este unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru observarea balenelor. Tururi de observare a balenelor sunt disponibile în orașe precum Reykjavik, Akureyri și Húsavík. În aceste tururi poți vedea diverse specii de balene, delfini și păsări marine.

Explorarea peșterilor de gheață

Explorarea peșterilor de gheață este o activitate de neratat în Islanda. Ghețarul Vatnajökull oferă unele dintre cele mai spectaculoase peșteri de gheață, care pot fi vizitate în timpul iernii. Asigură-te că alegi un tur ghidat pentru a explora aceste peșteri în siguranță.

Tururi cu barca

Islanda oferă numeroase tururi cu barca pentru a explora peisajele sale unice. Poți opta pentru tururi cu barca pe laguna glaciară Jökulsárlón, tururi de observare a balenelor sau excursii la insulele din jurul coastei.

Sfaturi practice pentru călătorie

Documente necesare

Pentru a călători în Islanda, ai nevoie de un pașaport valabil. Cetățenii din țările Schengen nu au nevoie de viză pentru a vizita Islanda pentru perioade de până la 90 de zile.

Asigurare de călătorie

O asigurare de călătorie este esențială pentru a te proteja în caz de accidente, îmbolnăviri sau alte situații neprevăzute. Asigură-te că polița ta de asigurare acoperă activitățile pe care intenționezi să le faci, cum ar fi drumețiile pe ghețari și explorarea peșterilor de gheață.

Sănătate și siguranță

Nu sunt necesare vaccinuri speciale pentru călătoria în Islanda, dar este recomandat să ai vaccinurile de rutină la zi. Asigură-te că ai o trusă de prim ajutor cu medicamente de bază și protecție solară, chiar și în timpul iernii.

Bani și plăți

Moneda oficială în Islanda este coroana islandeză (ISK). Majoritatea locurilor acceptă carduri de credit și debit, dar este întotdeauna util să ai numerar pentru plățile mici și pentru locurile care nu acceptă carduri. Bancomatele sunt ușor de găsit în orașe, dar fii atent la comisioanele de retragere și la securitate.

Planificarea unei excursii în Islanda poate părea o provocare, dar cu o pregătire adecvată, vei putea să te bucuri din plin de toate minunățiile pe care această țară le oferă. De la peisaje spectaculoase la activități de neuitat, Islanda te așteaptă să o descoperi și să te bucuri de o vacanță de neuitat.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *